Értékesítőink elérhetőségeit
Kapcsolat menüpont alatt találja
 
Nyitvatartás :
Hétfő - Péntek: 07:00 - 16:30
Szombat: 07:00 - 12:00
hétfő, 25 március 2019 16:05

Így újítsd fel ősrégi vintage étkezőasztalodat

A vintage az egyik legnépszerűbb lakberendezési trend, nem véletlenül. A rendkívül otthonos hangulatot és melegséget árasztó stílusirányzat a nagymama kedvenc bútoraihoz nyúlik vissza, így azon túl, hogy a fenntarthatóság, az újrahasznosítás üzenetét közvetíti, még értékmentő oldala is van.

Néhány egyszerű lépésben ráadásul mi magunk is felújíthatjuk szívünkhöz közel álló darabokat, például azt az étkezőasztalt, amit nagyszüleinkkel ültünk körül a vasárnapi ebédek alkalmával.

1. lépés: Rozsdás csavarok eltávolítása

Az asztal felújítását kezdjük azzal, hogy az első alkotóelemtől az utolsóig szétszereljük azt. Előfordulhat, hogy némely csavar már alaposan berozsdásodott az idő során, de olaj segítségével könnyedén túljuthatunk ezen a problémán is. Amennyiben úgy érezzük, bizonyos helyeken többet ártanánk a bútornak azzal, hogy feszegetjük, hagyjuk abba a csavarok eltávolítását, nehogy az asztal lapja vagy a lába eltörjön.

Így újítsd fel ősrégi vintage étkezőasztalodat

2. lépés: Csiszolás

Amikor az asztallap, a lábak és minden más kiegészítő is külön hever a földön, nekifoghatunk a csiszolásnak. Ha kitartók vagyunk, használhatunk smirglit is, de gyorsabb és hatékonyabb lesz a munka, ha elektromos, kompakt eszközt használunk. Törekedjünk arra, hogy a régi festéket teljes mértékben eltávolítsuk, és végül sima, homogén felület kapjunk.

Így újítsd fel ősrégi vintage étkezőasztalodat

3. lépés: Az első réteg

A simára csiszolt étkezőasztal minden elemét először egy úgynevezett bázisfestékkel kell átfesteni, egyrétegben. Ennek célja, hogy biztos alapot adjon a későbbi, végleges színének. Használjunk széles ecsetet az asztallap lekenéséhez, keskenyebbeket pedig a kisebb darabok festéséhez. Ügyeljünk arra is, hogy egyenletesen vigyük fel a festéket, ha ugyanis megfolyik, oda a tökéletes felület.

Így újítsd fel ősrégi vintage étkezőasztalodat

4. lépés: A végleges szín

Miután a bázisfestés teljesen megszáradt, fessük le két rétegben a bútor darabjait fedőfestékkel. Törekedjünk arra, hogy olyan színt válasszunk, ami stílusában illeszkedik a vintage-hez. Ideális választás lehet a fehér, de nem foghatunk mellé a pasztell halvány árnyalataival sem. Dönthetünk azonban úgy is, hogy az asztallapot sötétebb árnyalatúra festjük, a lábakat pedig fehérre kenjük, így a kontraszt segítségével drámai hatást kelthetünk.

5. lépés: Összeszerelés

A fedőfestékek száradását követően új csavarok segítségével rögzítsük az asztal darabjait. Előfordulhat, hogy a lábak és az asztallap találkozásánál erősítésre van szükségünk, ehhez használjunk L-alakú konzolokat, amelyek garantálják a stabilitást. Óvatosan fordítsuk vissza, és egy napig hagyjuk állni. Ezt követően húzzuk meg a csavarokat, tegyük az asztalt végleges helyére, hogy aztán egy gyönyörű csipketerítővel és egy csokor friss virággal dekoráljuk.

forrás: ujhazcentrum.hu