szerda, 30 május 2018 14:29

Különleges csaptelepek

Szerencsére az újkori kultúra, amelyben élünk, igen nagy hangsúlyt fektet az ápolt, tiszta és egészséges környezetre, a magasfokú higiéniára. Ennek viszont nélkülözhetetlen része a mosakodás, valamint az edények és egyéb hétköznapi eszközeink tisztán tartása. Nem is olyan régen, a vezetékes víz mindennapos alkalmazása előtt, lavórban, kádakban, hordókban és amennyiben lehetőség volt rá, természetes vízfolyásokban, patakokban, tavakban tisztálkodtak az emberek.

A vizesblokkok terjedésével, ami a vezetékes víz bekötésével egyidejűleg jelent meg, a megfelelő víz engedése és szabályozása érdekében csaptelepek kerültek felszerelésre. Mint minden, ez is sokat fejlődött az utóbbi időben és a funkcionalitást megtartva, a kényelmet, a külcsínt, a divatot figyelembe véve változott.

Mitől különleges egy csaptelep?

A válasz röviden: a hétköznapitól eltérő. Ez lehet forma, megjelenés, anyag és működés is. Természetesen nem egyenlő az egyedi megjelenés a hivalkodással. Vannak olyan előírások (pl.: egészségügyi), ahol speciális berendezés szükséges. Vendéglátóhelyeken, orvosi rendelőkben, műtőkben vagy laborokban nem jó az, ha kézzel közvetlenül érintjük meg a csaptelep fogantyúját, mert így szennyeződés kerülhet arra, ami továbbterjedve fertőzést okozhat. Nyilván az ilyen csapok sem hétköznapiak. Lakásainkban a fürdőszobák ma már nem csak a tisztálkodást szolgálják, hiszen új eszközök jelentek meg, amelyeknek feladata a kikapcsolódás segítése, a relaxáció. Erről lesz szó mai cikkünkben.

Az egyediség gyakran nem cél nélküli…

Először csoportosítsuk a csaptelepeket felhasználásuk helye szerint. Kerülhetnek kádhoz, zuhanyzóhoz, kézmosóhoz, bidéhez illetve mosogatóhoz.
Más szempont, hogy lakossági vagy ipari felhasználásra szánjuk. Itt nemcsak a tartósság a különbség, hanem az is, hogy milyen egyéb követelményeknek kell megfelelni. Ilyen lehet az egyszerű tisztíthatóság, illetve az előbb említett kéz nélküli nyitás is. Ezek az eszközök a legtöbb esetben hosszú kifolyóval és karral rendelkeznek, hogy jól hozzáférhetők és könyökkel is nyithatók legyenek. Elektromos vezérléssel és mozgásérzékelő segítségével működők a leggyakrabban a nyilvános és nagy forgalmú helyeken találhatók. Ennek további előnye az, hogy nem marad a csap nyitva. Tehát addig folyik a víz, amíg használjuk. Víztakarékos és a környezetvédelmet is szolgálja.

Ha számunkra fontos a kiemelkedő esztétika…

A külső megjelenés anyagi helyzetünket, életmódunkat és stílusunkat is kifejezi. Léteznek speciális kifolyású csaptelepek, amelyek vízesésként vagy egybefüggő vízpaplanként folynak alá, így fokozva a harmónia és a gazdagság érzetét.

A forma követi a funciót

Fontos, hogy először mindig a funkcionalitást tartsuk szem előtt. Ezt követheti a pénztárcánk és az ízlésünk. Mindenképpen győződjünk meg arról, hogy az adott bidéhez, mosdóhoz, zuhanyzóhoz, kádhoz felszerelhető vagy sem, és a beszereléséhez milyen kiépítettség szükséges. Esztétikus hatású, ha egy gyártó által, egy típuscsoportnak megfelelő csapokat választunk. Gondoljuk át a tisztíthatóságot is, amely ha elsőre nem is tűnik olyan fontosnak, valójában meghatározó. Ezért mindig olyan kialakítást válasszunk, amely anyagában és formájában is gondosan és könnyen rendben tartható. Érdemes azt is megfigyelni, mennyire igényli a napi takarítást, mennyire látszik meg a vízkő rajta. Speciális tisztítószerrel, de hétköznapi szerekkel is tisztítható. Érdemes meggondolni azt is, hogy a divat elmúltával is vállalható lesz, vagy sem.

Számtalan extra, különleges berendezés sorsa a nem végiggondolt tervezés és kiválasztás okán, hogy nem érezzük a vágyott harmóniát, és kárba vész a befektetett pénz és energia.