kedd, 23 július 2019 14:40

Laminált padlót a konyhába?

Régebben a konyhát hideg padlóburkolattal látták el (ragasztott kő, járólap, cementlap stb.), később, főleg panelekben linóleumot, vagy PVC padlót alkalmaztak. Ennek oka az, hogy a konyhai igénybevétel a többi helyiséghez viszonyítva jóval nagyobb. Gondoljunk csak a kifröccsenő zsiradékra, lehulló ételdarabokra, vagy a makacs szennyeződésekre. Emiatt többször kell takarítsuk, amihez gyakran valamilyen agresszív vegyszer is szükséges. A panellakásokban, kisméretű otthonokban az egyszerűbb barkácsolás helye is ez, sőt a piszkosabb tevékenységet is szükségszerűen itt kell végeznünk. Így a konyha az egyik legtöbbet használt lakásrész is. A burkolatnak tehát a fentebb említett kihívásoknak is meg kell felelni. Nem megszokott, bár egyre népszerűbb burkolat a konyhában is a laminált padló.

 Hobbiszinten keveseket érdekel igazán piacon kapható burkolatok fejlődése, így inkább csak az építkezők, felújítók kísérik figyelemmel a trendeket és az újdonságokat. Legtöbben a véleményüket is arra a több éves ismeretre alapozzák, amit „annak idején” hallottak. Gyakran van ez így a laminált padlóval is. Régen, nyilván egy kezdetlegesebb technológia használata miatt, több előnytelen tulajdonsággal is rendelkezett. Ilyen a vízhez való viszonya is. Sokakban él még a kép, hogy a laminált padlót víz nem érheti, mert abban a pillanatban megszívja magát, feldagad, felpúposodik. Ezen felül, főleg a rossz víztűrése miatt nehezen takarítható, könnyen karcolódik és sok vele a baj. A helyzet azonban az, hogy a modern, jó minőségű burkolatok esetében a vízállóság, valamint kopássálóság kimondottan magas szintű. Megfelelő tisztítószerek alkalmazásával egyszerűen tisztítható és higiénikus. Így felmerülhet az az igényünk, hogy akár konyhában is alkalmazzuk.

Laminált padlót a konyhába?

Van olyan laminált padló, ami konyhai burkolásra kimondottan alkalmas. Ennek előnye, hogy az étkező-konyha, nappali-konyha között, ha ezek egy légtérben vannak, nem kell eltérő burkolattípust alkalmazni. Nem szükséges burkolatváltó profilokkal elválasztani és megtörni a teret. Így a tér nagyobbnak hat, az összhang miatt pedig szebb is lesz. Ehhez csak a megfelelő padlófajtát kell kiválasztani, aminek nedvtűrő képessége az átlagnál nagyobb. Ez nem lehetetlen feladat, mert ma már van olyan laminált padló is, amely fürdőszobában is alkalmazható, tehát nagy a környezeti hatásokkal szembeni ellenállóképessége.

Először egy ilyen, nagy víztűrő képességű, kopásálló burkolattípust kell tehát választanunk. Ezt követően fontos, hogy azt szakember rakja le a technológiának megfelelően. Ez azért lényeges, mert ahhoz, hogy a burkolat jól bírja a nedvességet, fontos az is, hogy az illesztések közé se folyhasson be víz.

Laminált padlót a konyhába?

A kopássálóságról is érdemes pár szót ejteni a nagy igénybevétel miatt. Javallott a 31-es kopásállóságnál nagyobb jelzésűt letenni. Vastagsága minimum 7mm legyen. A vastagabb természetesen jobb. Mindenképpen érdemes tartalék padlóelemeket is betáraznunk egy esetleges sérülés esetére, mert e padlótípus egyik előnye, hogy könnyebben cserélhetők, mint javíthatók az elemek. Jó tulajdonsága, hogy sérült elem cseréje sem jár nagy piszokkal, vagy hanggal.

Ma már sokféle minta és színárnyalat közül választhatunk. Legyen akár fahatású, vagy valamilyen kreatív mintázatú, a felújításnál mindig figyeljünk arra, hogy a meglévő konyhabútor színével harmonizáljon.

Tisztításánál tartsuk szem előtt, hogy annak ellenére, hogy jól bírja a vizet, a felmosóvíz sem állhat rajta nagy mennyiségben és hosszabb ideig. Felmosás után töröljük fel puha ronggyal. Ez azért is fontos, mert a konyhabútorok többsége anyagánál fogva sok esetben nagyon hamar felveszi a vizet és csúnyán károsodhat. A legtöbb burkolat ellenáll a különböző behatásoknak, de tartósabb és szebb marad a felület a megfelelő tisztítószer kiválasztásával. Számtalan gyártó készít, kimondottan e burkolattípusra szánt tisztító és ápoló szereket. Érdemes ezeket használnunk.

 Laminált padlót a konyhába?

A laminált padlónak számtalan előnye van. Viszonylag olcsó, egyszerű, gyors és tiszta lerakni. Javítása, pótlása is könnyen megoldható. Mivel kis ráfordítás árán otthonos hangulatú burkolatot kapunk, ezért építkezésnél, vagy átalakításnál érdemes fontolóra venni e burkolat konyhai alkalmazását is.

Írta: Szalay Csaba - dipl. építész
forrás: https://www.ujhazcentrum.hu

More in this category: « A szobafestés alapjai