Értékesítőink elérhetőségeit
Kapcsolat menüpont alatt találja
 
Nyitvatartás :
Hétfő - Péntek: 07:00 - 16:30
Szombat: 07:00 - 12:00
kedd, 19 június 2018 13:19

LED fényforrások otthonunkban

Nagyszüleink generációja még abban a korban született, amikor az elektromosság és az izzófényes világítás nem volt minden háztartás alapvető kelléke. Ma már nem az a kérdés, hogy legyen-e egy helyiségben világítás, hanem az, hogy milyen célból és milyen elosztásban kerüljön beszerelésre.

Ma már például nem ritka a kimondottan öltözködési célra készülő gardróbszoba, vagy egy szép üvegvitrin, amelyben szívesen megmutatnánk személyes porcelángyűjteményünket, vagy bármit, amire büszkék vagyunk.

Ilyenkor jön csak rá az ember, milyen hasznos is lehet a beépített bútorvilágítás. A jó láthatóságon túl talán a fontosabb az esztétikai kiemelés, azaz a dekorációs szerep, de ezen felül kényelmi és biztonsági funkciója is lehet. Egy megfelelő színű és erősségű dekorfény kiválasztása segít az adott szoba ideális hangulatának megteremtésében. A speciális technikákkal pedig olyan helyekre is szerelhetünk fényforrást, ahova régebben nem volt szokás, de ezzel mégis egyszerűsítenénk mindennapi életünket.

Az új lámpának azonban az eredeti szerepe is lényeges, biztosítja a tiszta látást, tájékozódást. Botlás- és balesetveszélyes helyeket megfelelően megvilágítva a sérülések megelőzésében is elengedhetetlen. Ilyen lehet a fa lépcsőlapok alá szerelt „tájékozódófény”. Manapság a LED-világítás elterjedésével a fentiekben említett előnyök megvalósítása lényegesen egyszerűbb, olcsóbb és gazdaságosabb. Beszerelése még utólag sem olyan bonyolult, mint hagyományos fényforrások kiépítésénél.

Áttörés a LED-es fényforrások megjelenésével

Az ár, a tartósság, a sokrétű felhasználási lehetőségek, az egyszerű telepítés, az energiatakarékos fogyasztás, a kisebb mértékű hőfejlődés, bizonyos típusoknál a szabályozható fényerő és szín, valamint a kis helyigény azt eredményezte, hogy mára gombamódra szaporodnak kiegészítő fényforrások a piacon, amelyek beépítése sem mindig ördöngös feladat.

De még hol lehet szükség utólagos fényforrásra?

Manapság bútorvilágítást szinte bárhova telepíthetünk. Ruhásszekrények, üvegszekrények, munkapultok fölé, fiókokba, szegélyek alá, és sorolhatnánk. A lényeges az, hogy választásnál vegyük figyelembe, hogy az adott területen mekkora a fényigényünk, tehát hogy csak dekorációs-hangulati céllal használjuk, vagy tényleges funkcionális feladatai vannak. Ebből adódik, hogy nem mindegy az sem, hogy meleg vagy hideg színű fehér izzót vásárolunk. A telepítési hely megfelelő kiválasztását is érdemes mérlegelni, mert egyáltalán nem mindegy, hogy a fény honnan érkezik. Sokszor hiba, hogy erre nem gondolván olyan helyre kerül a világítótest, ahol a dolgunk végzése során saját testünkkel takarjuk ki a szükséges fényt.

Az egyedi vezérlés élménye

Utólagos szekrényvilágításoknál komoly kérdés, hogy honnan lenne a legpraktikusabb vezérelni. Bizonyos típusok a fali kapcsolókba is beköthetők, de ennél jóval kreatívabb megoldások is léteznek. Ilyenek többek közt a távirányítóval, vagy akár mozgásérzékelővel egybekötött kapcsolók. Ezek a mozgásérzékelők például nemcsak az emberi közeledést, de egy fiók kihúzását is érzékelhetik. A távirányítós rendszerek előnye, hogy legtöbbször a fény színezetén és erősségén kívül a fény színhőmérséklete is változtatható.

Honnan kapunk hozzá áramot?

Az áramellátás történhet hálózatról vagy elemről. Nyilván a kisfogyasztású LED-nél gyakoribb a hálózati forrás elhagyása. LED-csíkoknál esetleg szükség lehet még trafóra is, amire a szekrény tervezésénél érdemes figyelni. Sosem esztétikus, ha ezek szem előtt maradnak.

Első a biztonság!

Eltérő felhasználási környezetben eltérő szabályokat, szabványokat kell az égőtesteknek teljesíteniük. Vizes helységben, mint a fürdőszoba vagy konyha a ráfröccsenő vizet, valamint az intenzív, tartós párát bírniuk kell. Erre sokan gondolnak a fürdőszobában, de a konyhában kevésbé. Pedig a konyhapult fölé helyezett világítótest igencsak kitett a mosogatóvíz és a főzés, vízmelegítés során keletkező párának. A hőtermeléssel, mint biztonsági veszélyforrással is számoljunk, mert ha ezt nem vesszük figyelembe, előidézhetünk akár tűzesetet is!

Beszerzésnél ügyeljünk a minőségre, csak és kizárólag megbízható kereskedő és gyártó termékei közül válasszunk. Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a választott lámpák egymással is harmonizáljanak, ne csak fazonban, hanem színhőmérsékletben is. Szerencsére ez sem túl bonyolult, mert a gyártók többsége azonos, vagy hasonló megjelenéssel egész termékcsaládokat is gyárt. Ezeknél a gondosan megtervezett termékeknél nem ritka, hogy akár beépítési útmutatót is mellékelnek a csomaghoz. Elemes eszközök beépítését nem kell túlbonyolítani. A legtöbbjük öntapadós rögzítéssel is megfelelően rögzül. Komolyabb rendszerekhez azonban nem árt, ha jobb fúróval, csavarhúzóval is rendelkezünk.

A megfelelő fényforrás kiválasztása sok szempontból mérlegelendő feladat. Érdemes időt szánni rá, és alaposan végiggondolni.